In Nederland kun je kiezen of je thuis, in het geboortecentrum, poliklinisch of in het ziekenhuis wilt bevallen. Onderzoek heeft bewezen dat al deze plekken veilig zijn. Je keuze kan beïnvloed worden door het verloop van je zwangerschap en bevalling. Als je een gezonde zwangerschap hebt gehad, dan hoef je pas tijdens de bevalling zelf écht de knoop door te hakken waar je wilt bevallen en kun je bijvoorbeeld thuis bevallen. De keuze voor de plaats van bevallen is afhankelijk van je eigen voorkeur en situatie. Het belangrijkste is dat je je op je gemak voelt en je je zoveel mogelijk kunt ontspannen.
Soms kan het zijn dat wij je vanwege medische redenen adviseren om in het ziekenhuis te bevallen. Zowel in het Gelre Ziekenhuis Zutphen als in het Deventer Ziekenhuis zijn er regelmatig voorlichtingsavonden. Je kunt zo de sfeer een beetje proeven. Misschien helpt dit bij het maken van een keuze. Je kunt er van tevoren nog zo goed over nagedacht hebben over waar je wilt bevallen, maar op het moment suprême kan het toch weer anders lopen. Soms moet je vanwege medische redenen naar het ziekenhuis. Bij een eerste bevalling gebeurt dat bij bijna de helft van de bevallende vrouwen. Of je wilde eigenlijk naar het ziekenhuis, maar vindt het thuis eigenlijk wel net zo prettig.

 

thuis

Bij een thuisbevalling komen wij bij je thuis en worden we tijdens de bevalling geassisteerd door de kraamverzorgster. Wij hebben alle benodigdheden bij ons om op onverwachte situaties te kunnen reageren. Hierdoor is thuis bevallen net zo veilig als in het ziekenhuis. Soms is het nodig tijdens de bevalling alsnog naar het ziekenhuis te gaan. Afhankelijk van de situatie ga je dan met ons in de auto, in je eigen auto, of per ambulance.

Geboortecentrum Izzi

Heb je geen medische indicatie, maar wil je toch graag binnen de muren van het ziekenhuis bevallen, dan kun je in Zutphen kiezen voor het geboortecentrum IZZI. We noemen dit een ‘verplaatste thuisbevalling in een huiselijke omgeving’. Het geboortecentrum is een alternatief voor een poliklinische bevalling. Wij begeleiden je, net als thuis, tijdens de bevalling. IZZI is gevestigd binnen het Gelre Ziekenhuis op dezelfde vleugel als de kraamsuites van het ziekenhuis zelf. (Niet alle verzekeraars vergoeden een verplaatste thuisbevalling! Informeer hier vooraf naar bij je zorgverzekeraar.)

Poliklinisch

In Deventer is geen speciaal geboortecentrum en daarom heet het daar een poliklinische bevalling als je ervoor kiest om in het ziekenhuis te bevallen zonder dat er een medische reden is. Ook in dat geval begeleiden wij gewoon je bevalling op een van de kraamsuites van het ziekenhuis. Informeer hier vooraf naar bij je zorgverzekeraar. Als er tijdens de bevalling een reden is om de zorg over te dragen aan de gynaecoloog, dan wordt de bevalling wel vergoed door de zorgverzekeraar. Verloopt de bevalling zonder complicaties dan mag je, afhankelijk van het tijdstip van bevallen, na enkele uren weer terug naar huis. (Niet alle verzekeraars vergoeden een verplaatste thuisbevalling! Informeer hier vooraf naar bij je zorgverzekeraar.)

Ziekenhuis

Medium Risk Bevalling
Het kan zijn dat door je medische voorgeschiedenis, vorige bevalling of medicijngebruik het veiliger is om in het ziekenhuis te bevallen. Je hebt dus een indicatie om binnen de muren van het ziekenhuis te bevallen. In dat geval zullen wij wel gewoon de bevalling begeleiden, maar moet dit in het ziekenhuis plaatsvinden. De kosten voor deze poliklinische bevalling met indicatie worden volledig vergoed door de zorgverzekeraar.

Medische bevalling
Wordt de zwangerschap gecontroleerd door de gynaecoloog, dan zul je ook onder leiding van een gynaecoloog bevallen in het ziekenhuis. Je hebt dan een medische indicatie voor een bevalling onder leiding van een gynaecoloog.