Helaas gaat niet elke zwangerschap goed. Als er in de prille ontwikkeling iets fout gaat kan de zwangerschap eindigen in een miskraam. Je merkt dit meestal het eerst aan een gevoel alsof je ongesteld wordt met bloedverlies en buikpijn. Soms gebeurt er niets en wordt pas tijdens de eerste echo ontdekt dat er geen kloppend hartje is. Een miskraam is een natuurlijke oplossing voor iets wat fout ging rond de bevruchting.
Dit is een afwijking in de chromosomen die toevallig is ontstaan bij de bevruchting van de eicel. Dat komt voor bij 1 op de 10 zwangerschappen. In Nederland krijgen jaarlijks 20.000 vrouwen een miskraam. De medische term voor een miskraam is spontane abortus. Mocht het jou overkomen dat je een miskraam mee moet maken zullen wij je proberen zo goed mogelijk te begeleiden waarbij we 1-2 keer per week, of zo nodig vaker contact hebben.

 

Bang voor een miskraam
Ben je erg bang voor een miskraam? Hoe klein en kwetsbaar je baby nog is, hij zit goed beschermd in jouw baarmoeder. De natuur beslist hierin en vaak met een goede reden: bij de bevruchting is een foutje opgetreden waardoor het niet zal groeien tot een gezond kindje.. Heel voorzichtig aan doen, hoeft dus niet. Het laat echt niet zomaar los tijdens het sporten of vrijen.

Miskraam voorkomen?
Een miskraam is niet te voorkomen. Medicijnen of maatregelen zoals bedrust of stoppen met werken zijn dan ook niet nodig. Wel kun je zorgen voor een goede start van je zwangerschap door meer te weten van risico’s tijdens de zwangerschap en gezond leven.

De miskraam zelf
Een miskraam kan op 3 manieren op gang komen:

Spontaan
Vaginaal bloedverlies en licht menstruatieachtige pijn kunnen het eerste teken van een miskraam zijn. Zwangerschapsverschijnselen zoals gespannen borsten en ochtendmisselijkheid nemen soms af vlak voor een miskraam. Meestal komt een miskraam na het eerste bloedverlies binnen een aantal dagen vanzelf op gang. Soms duurt dit een week tot enkele weken. Geleidelijk krijg je buikkrampen die steeds heviger worden en neemt het bloedverlies toe, zoals bij een hevige menstruatie.

Een miskraam bij 12-16 weken kan meer pijn doen, omdat je dan een soort ontsluitingsweeën hebt om het grotere vruchtje uit de baarmoeder te werken. Soms verlies je dan ook bloedstolsels. Wanneer het vruchtje eruit is, wordt de pijn vrijwel meteen minder. Het bloedverlies vermindert snel en is vergelijkbaar met de laatste dagen bloedverlies van een menstruatie. Het is verstandig geen tampons te gebruiken.

Medicijnen
Indien de miskraam niet spontaan op gang komt, verwijzen we je door naar de gynaecoloog. Hij/zij kan dan Misoprostol (Cytotec) voorschrijven. Dit is een geneesmiddel dat de miskraam op kan wekken. De prostaglandinen in dit middel zorgen ervoor dat de spieren van de baarmoeder samentrekken, zodat de miskraam op gang komt. De miskraam verloopt dan hetzelfde als een spontaan op gang gekomen miskraam, maar soms is er wel ruim bloedverlies.
De medicijnen werken niet altijd: bij ongeveer de helft van de vrouwen lukt het. Als de miskraam niet op gang komt, is alsnog een curettage nodig.

Curettage
Een curettage is een kleine operatieve ingreep. De baarmoederholte wordt hierbij via de vagina schoongemaakt. De ingreep duurt ongeveer 10 a 15 min. Je krijgt een korte narcose, zodat je niets van de ingreep merkt. Een curettage is een ingreep met een zeer klein risico op complicaties.