Tijdens de kraamtijd komen wij gemiddeld vier keer langs om te kijken hoe het met jullie gaat. Tijdens deze visites bespreken we samen met jullie en de kraamverzorgster hoe alles verloopt. Wij werken hierbij nauw samen met de kraamverzorgster. Zij is immers overdag bij jullie aanwezig en weet precies hoe het met jullie gaat. Als zij signaleert dat er iets niet goed gaat neemt ze contact met ons op. In principe heb je t/m de 8e dag na de bevalling kraamzorg.
Mochten er zich problemen voordoen in het kraambed, dan vragen we verlenging van de kraamzorg aan bij je zorgverzekeraar. Wij sluiten het kraambed rond de negende dag af als alles goed verloopt. We maken nog een afspraak voor een nacontrole zes weken na de bevalling. We zullen je lichamelijke conditie bespreken, een bloeddruk meten en zo nodig bloedonderzoek laten doen. Verder horen we graag hoe het ouderschap tot dan verlopen is en we evalueren onze zorg.

Controle van de baby

Samen met de kraamverzorgster houden we goed in de gaten of het goed gaat met je baby. We letten daarbij op het gewicht, de kleur, het plassen en poepen, de temperatuur. Indien je vragen hebt of je ongerust maakt kun je altijd contact met ons opnemen.

Op de 5e of 6e dag na de bevalling verrichten wij bij de baby de hielprik. Dit bloed wordt nagekeken op een aantal zeldzame ziektes. Informatie over deze ziektes vind je in de folder die je van ons krijgt in de zwangerschapsboekje. Ook krijg je die informatie van het gemeentehuis bij het aangeven van de baby. Meer informatie over de controle van de baby? Download dan gratis ons Buik&Co ‘Controle van moeder en baby’ document.

Controle van de moeder

Samen met de kraamverzorgster houden we goed in de gaten of je lichaam goed herstelt van de bevalling. We letten daarbij op de hoeveelheid bloedverlies, temperatuur, borstvoeding, eventuele hechtingen en algeheel welbevinden. Ook zullen we in het kraambed de bevalling uitgebreid nabespreken.

De eerste dagen na de bevalling is het normaal dat je nog bloedverlies hebt. De plaats waar de placenta heeft vastgezeten in de baarmoeder is na de bevalling een wond. Het is normaal dat je de eerste dagen na de bevalling stolsels verliest. Schrik daar dus niet van, deze kunnen namelijk best groot zijn. Verlies je zoveel bloed dat het maandverband steeds binnen een kwartier vol is, neem dan contact met ons op. Meer informatie over de controle van de moeder? Download dan gratis ons Buik&Co ‘Controle van moeder en baby’ document.