Rond 34-36 weken zwangerschap bespreken we met jullie de komende bevalling. Je krijgt van ons een informatiebrief met onder andere informatie over hoe een bevalling kan beginnen en wanneer je ons moet bellen. Als wij dan bij je thuis komen, zullen we een uitwendig onderzoek doen, naar de harttonen van de baby luisteren en je in de meeste gevallen ook inwendig onderzoeken. Afhankelijk van het stadium van de bevalling gaan we nog even weg of blijven we.
Als je in het ziekenhuis wilt bevallen spreken we af wanneer je daar het beste naar toe kunt gaan. Bij een thuisbevalling overleggen we wanneer de kraamverzorgster gebeld kan worden. We begeleiden je tijdens de uitdrijvingsperiode en controleren of alles goed verloopt. Na de bevalling kijken we de baby zorgvuldig na. Ook zullen we, als dat nodig is, hechten onder plaatselijke verdoving. Na de bevalling sturen we een verslag van het verloop van de zwangerschap en de bevalling naar de huisarts. Dit verslag krijg je ook van ons zelf.

voorbereiding

Een goede voorbereiding kan angst en onzekerheid wegnemen. Hierdoor kun je tijdens de bevalling beter ontspannen. En ontspanning zorgt ervoor dat je minder last van de pijn hebt
en je weeën beter doorzetten, waardoor je bevalling vlotter verloopt. Hoe kun je je goed voorbereiden?

Wat kun je doen?

  • Zoek betrouwbare informatie over bevallen
  • Stel vragen aan ons
  • Bezoek eventueel een voorlichtingsavond in het ziekenhuis
  • Volg een zwangerschapscursus
  • Oefen alvast met ademhalingstechnieken
  • Bespreek hoe en waar je wilt bevallen in een geboorteplan
  • Regel iemand die jou continue ondersteuning kan bieden

 

Rust goed uit
Als je goed uitgerust bent, kun je beter tegen pijn. Dus rust in de laatste weken van je zwangerschap zo goed mogelijk uit. Neem op tijd zwangerschapsverlof en probeer
rond de 36 weken zwangerschap de babykamer in orde te hebben alle spullen in huis.

Geef aan wat je wilt
Weet je wat je wilt doen om met de pijn om te gaan? Geef je voorkeuren aan in een geboorteplan. Zie je op tegen de bevalling of heb je vragen? Bespreek dit met ons.