Vanaf september 2015 worden de echo’s in onze eigen praktijk gemaakt. Voor de echo voor de nekplooimeting en voor de 20-weken echo verwijzen we naar het Verloskundig centrum Zutphen of verloskundig centrum Fetura in Deventer. Soms is er een reden om al vroeg (voor 10 weken) in de zwangerschap een eerste echo te laten maken, soms hoeft het pas rond 10-12 weken. We bespreken met iedereen individueel wat de wensen en mogelijkheden zijn.
Indien je er gebruik van wilt maken, krijg je in de zwangerschap minimaal twee echo’s aangeboden. Er zal een termijnecho plaatsvinden tussen de 10 en 12 weken en een 20-weken echo. Daarnaast kunnen we besluiten dat er nog extra echo’s nodig zijn, namelijk een vroege echo (rond de 7 – 8 weken), een echo groei / biometrie (rond de 30 weken) of een echo ligging (rond de 36 weken zwangerschap).

 

  • VROEGE ECHO

In sommige gevallen wordt al vroeg in de zwangerschap (8 weken) een extra echo gemaakt. Bijvoorbeeld als er sprake is van bloedverlies in het begin van de zwangerschap, twijfel over de zwangerschapsduur of verdenking op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

  • TERMIJNECHO

Rond de 10-12 weken krijg je een echo om te bepalen hoe lang je zwanger bent. Dit is een termijnecho. Op basis van deze echo wordt de uitgetelde datum bepaald. Deze datum staat ook op je zwangerschapsverklaring die je nodig hebt om zwangerschapsverlof aan te vragen.

  • 20-WEKEN ECHO

Bij de 20-weken echo wordt uitgebreid gekeken naar de ontwikkeling van de organen en het skelet van de baby. Verder wordt er gekeken naar de eventuele aanwezigheid van een open ruggetje of een open schedeltje. Daarnaast wordt beoordeeld of de baby goed groeit en of er voldoende vruchtwater is. De 20-weken echo is een redelijk betrouwbare methode om ernstige aangeboren afwijkingen te ontdekken. Kies je ervoor om deze echo te laten doen, houd er dan rekening mee dat er ook andere afwijkingen kunnen worden gezien. De echo op zich brengt geen risico’s met zich mee.

Wij verwijzen voor de 20 weken echo (SEO) door naar:
Verloskundig centrum Zutphen
Judith Leysterstraat 2
7204 EA Zutphen
Tel: 0575 516830

Fetura, verloskundig centrum Deventer:
Gebouw 02 Medisch Centrum
(Stichting Dimence locatie Brinkgreven)
Nico Bolkesteinlaan 1
7416 SB Deventer
Tel: 0570-639215

Je krijgt daarvoor bij de tweede controle al een verwijsbrief van ons mee.

  • GROEI ECHO

Wanneer een groeicontrole wordt verricht, worden het hoofdje, de buikomvang en de beenlengte gemeten. Op die manier wordt duidelijk of het kindje volgens verwachting groeit. Tevens wordt de hoeveelheid vruchtwater bepaald. Een echo groeicontrole kan plaatsvinden tussen 22 en 40 weken.

  • LIGGINGS ECHO

Als rond de 35 weken zwangerschap het vermoeden bestaat dat de baby niet met het hoofdje naar beneden ligt wordt een liggingsecho gemaakt. Met de echo kunnen we zien hoe het kind ligt. Meestal is dit in hoofdligging maar bij een klein aantal baby’s (3-4%) ligt het kind in stuitligging. Een andere mogelijkheid is nog dat het kind dwars ligt, dit komt zelden voor.